Vooral meer grote bedrijfsruimten verhuurd of verkochtKooptransacties nemen toe

Het aantal beschikbare bedrijfsruimten is op 1 januari 2015 afgenomen. In totaal werden 1.637 transacties geregistreerd. Het merendeel daarvan (80 procent) betrof verhuur, bij 20 procent van het aantal transacties ging het om koop voor eigen gebruik. Dit schrijft Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars in de negende editie van het rapport ‘Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten’ dat binnenkort verschijnt.

In 2014 zijn meer grote bedrijfsruimten verhuurd of verkocht. In voorgaande jaren was de transportbranche vaak verantwoordelijk voor de hoogste opname van vierkante meters. In 2014 hadden de branches ‘bouw en industrie’ en ‘diensten’ een groter aandeel in de opname dan de transportsector.

Daling van het aanbod
Het totale aanbod aan bedrijfsvastgoed was in 2014 5.784.000 vierkante meter, ofwel 3.881 bedrijfsruimten. Een ruimte is gemiddeld 1.490 vierkante meter groot. Vergeleken met vorig jaar is sprake van een daling van het aantal beschikbare objecten. Een groot deel van het aanbod aan bedrijfsruimte is structureel. Dit heeft ermee te maken dat panden dermate verouderd zijn dat de kans op verhuur zeer klein is. Wanneer structureel aanbod toch wordt verhuurd of verkocht, is meestal sprake van herontwikkeling. De prijzen van het vastgoed hebben een niveau bereikt waarbij herontwikkeling of sloop betaalbaar en daarmee aantrekkelijk wordt. Hierdoor ontstaat ruimte voor beperkte nieuwbouwontwikkelingen. Het aanbod aan bedrijfsruimten dat als structureel wordt aangemerkt, stijgt nog altijd, maar minder hard dan de afgelopen jaren het geval was.

Verwachting
De economische vooruitzichten voor het komende jaar zijn gunstig. Zowel de binnenlandse vraag als de export vertonen een stijgende lijn. De toename van e-commerce is positief voor de ontwikkelingen op de bedrijfsruimtemarkt, net als een groei van het aantal (internationale) datacenters in Europa. Hierbij wordt vaak voor Nederland gekozen vanwege de gunstige geografische ligging, de goede infrastructuur voor connectiviteit en de relatief gunstige energieprijzen.

Wilt u de nieuwste Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten rapportage direct ontvangen? Meld u dan aan via de contactpagina op onze website.

Download hier Sprekende Cijfers Bedrijfsruimtemarkten 2015

Meggie van de Werf
2351_Dynamis-infographic-SCB-2015-banner1760x1322.jpg
Frisia Makelaars (070) 342 01 01
Deze website is het beste te bekijken als uw tablet gekanteld is.