Al 100 jaar kennis, dat zit vastgoed

Geschreven door Joosje van Vliet op 17 januari 2023

We nemen u mee naar het jaar 1923, 100 jaar terug!

Op 1 december 1922 liet de heer B.J.F. Charisius het woningbureau Frisia inschrijven in de Kamer van Koophandel te Den Haag. De officiële datum van vestiging werd: 1 januari 1923. De heer Charisius was een Fries en noemde het kantoor naar de oude naam van de provincie Friesland: “Frisia”. Het kantoor richtte zich in het begin vooral op Friezen die naar Den Haag trokken.

De heer Charisius ging in 1927 samenwerken met de heer A. Koerse, een middenstander uit Leeuwarden, die zich speciaal richtte op de winkelmakelaardij. Bij het vertrek van de heer Charisius ging hij in 1933 samenwerken met zijn broer, N. Koerse. Van hem nam de heer J.F. de Jong in 1946 het kantoor over. Op 4 december 1961 kwam de heer P.G. Jager in dienst. In 1968 werd het kantoor door hem overgenomen. Het kantoor werd uitgebreid tot een full-service kantoor voor professionele en zakelijke partijen.

Huisvesting Frisia Makelaars
Het kantoor werd gevestigd aan het Spui, maar verhuisde hetzelfde jaar naar de Spuistraat 59. In 1926 werd het kantoor verplaatst naar Lange Poten 19 en in 1938 naar de Vlamingstraat 7. De binding met de binnenstad bleef bestaan: in 1964 werd een kantoor in de Herenstraat 13 betrokken. Later, in 1976, verhuisde het kantoor naar Noordeinde 37 en in 1991 naar Javastraat 1a. Onze passie voor het vastgoed hebben we hier gevestigd en we zijn sindsdien niet meer vertrokken.

Verandering is goed, dat blijkt!
Gedurende die honderd jaar is ons kantoor en ook de vastgoedmarkt heel erg veranderd. We hebben ons ontwikkeld tot dé vastgoedspecialist van de regio Haaglanden. We kijken met trots terug op de vele kleine en grote nieuwbouwprojecten en alle particuliere woningen die we de afgelopen jaren hebben mogen verkopen. De afdeling bedrijfsonroerendgoed van het kantoor kent de vastgoedmarkt op het gebied van kantoorruimte, winkelruimte of een bedrijfsruimte, als geen ander. Daarnaast is onze consultancy, research en taxatieafdeling een uniek kenniscentrum op taxatiegebied.

Frisia Makelaars is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de grootste brancheorganisatie in Nederland op het gebied van onroerend goed. Tevens zijn we betrokken geweest bij de oprichting van Dynamis, alwaar we 30 jaar partner zijn. Dynamis is de overkoepelende serviceorganisatie voor 13 vastgoedpartners die research, kennisdeling, opleiding, marketing en acquisitie faciliteren. Met 50 vestigingen en ruim 550 medewerkers opereren de partners zowel landelijk als regionaal. Tevens zijn we 45 jaar geleden de samenwerking met Frisia Verzekeringen en Hypotheken aangegaan. Op deze manier hebben we onze dienstverlening weten te verbreden.

Op basis van deze 100 jaar kunnen wij concluderen dat Frisia Makelaars kennis heeft van vastgoed op alle vlakken. Onze aandeelhouders Michael Brands, Robert Kuiper, Hans Offringa, Jorg Olie, Edwin Rosenbrand en Rudi van Wechem staan samen met alle toegewijde medewerkers uiteraard ook de komende jaren graag voor u klaar.

Er is de afgelopen 100 jaar veel veranderd maar één ding is hetzelfde gebleven, namelijk onze professionaliteit, passie én persoonlijke begeleiding! Dit jaar vieren wij graag met u dat Frisia Makelaars 100 jaar bestaat.

*Afbeelding: Dienst voor de Stadsontwikkeling (fotograaf onbekend), collectie Haags Gemeentearchief

Al 100 jaar kennis, dat zit vastgoed
Al 100 jaar kennis, dat zit vastgoed
Clasina van Straaten - van Aken
Neem contact op met Clasina