Scheiden met een koophuis: Wat nu?
Wanneer jullie gezamenlijk een koopwoning en hypotheek hebben en besluiten uit elkaar te gaan, komen er veel vragen op. Wat gebeurt er met het huis? Is verkoop een optie of wil een van jullie er blijven wonen? Welke stappen moeten worden genomen en welke factoren spelen hierbij een rol? Hier vindt u de belangrijkste informatie over scheiden met een koophuis en hypotheek.
Meestal zijn er drie opties:
- Jullie verkopen het huis en verdelen de opbrengst.
- Eén van jullie blijft in het huis wonen, terwijl de ander vertrekt.
- Jij vertrekt, en je ex-partner blijft in het huis wonen.
We staan klaar om deze opties verder toe te lichten en u te begeleiden in dit proces.
Huis verkopen
Als jullie besluiten het huis te verkopen, regelt de notaris dat de hypotheekschuld na de overdracht wordt afgelost met de opbrengst. De overwaarde wordt gelijk verdeeld, maar met een restschuld kan het anders werken. Houd rekening met eventuele schulden die u moet delen met uw ex-partner.
Uitkopen
Als u het huis houdt, moet u waarschijnlijk uw ex-partner uitkopen. De hoogte van het bedrag hangt af van de waarde van het huis en de eventuele overwaarde. Het kan betekenen dat u een extra hypotheek moet nemen, dus is het verstandig om met een financieel adviseur te praten.
Vertrekken
Als u besluit te vertrekken en uw ex-partner blijft, wilt u er zeker van zijn dat u niet aansprakelijk blijft voor de hypotheek. Dit kan door het ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid of door de verkoop van het huis aan uw ex-partner.
Scheiden met hypotheek
Het proces van scheiden met een koophuis en een hypotheek kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Er zijn verschillende opties om te overwegen, zoals het verkopen van het huis of het overnemen ervan door een van de partners. Het is cruciaal om goed op de hoogte te zijn van de gemaakte afspraken, zoals die vastgelegd zijn in een huwelijk, samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Ook speelt de financiële situatie, zoals eventuele overwaarde of restschuld, een grote rol.
Het is sterk aanbevolen om deskundig advies in te winnen van professionals zoals een notaris, een financieel adviseur of een makelaar. Zij kunnen helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen en het afhandelen van alle juridische en financiële aspecten van de scheiding. Het vastleggen van afspraken in een officieel document, zoals een echtscheidingsconvenant, is van groot belang om eventuele conflicten in de toekomst te voorkomen.
Uitkopen ex-partner bij scheiding?
Als u besluit uw ex-partner uit te kopen bij een scheiding, staat Frisia Makelaars klaar om u volledig te ondersteunen gedurende dit proces. We bieden een vlotte en moeiteloze oplossing, waarbij we de uitkoopsom zorgvuldig vaststellen aan de hand van diverse factoren, zoals de actuele waarde van het huis, de resterende hypotheekschuld en eventuele bijkomende kosten. Indien u niet over voldoende eigen middelen beschikt om de uitkoopsom te financieren, kunnen onze deskundige hypotheekadviseurs van Frisia Hypotheken u helpen bij het regelen van passende financieringsmogelijkheden.
We nemen graag de administratieve rompslomp voor u uit handen, zodat u zich kunt concentreren op het opbouwen van een nieuw leven. Bij Frisia Makelaars streven we naar een zorgeloze ervaring, zelfs tijdens deze emotioneel uitdagende periode. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak en ontdek hoe wij u kunnen bijstaan in deze belangrijke stap naar een nieuwe toekomst.
Scheiden: we begeleiden u bij elke stap.
Uw specialisten
Onze hypotheekspecialist
Kees de Bruyn
Afdelingshoofd Frisia Hypotheken
070 - 3420151