MKB houdt dynamiek op Haagse kantorenmarkt in stand

MKB houdt dynamiek op Haagse kantorenmarkt in stand

Geschreven door Jorg Olie op 2 maart 2021

De vraag naar kantoorruimte in Den Haag heeft tijdens de coronacrisis een behoorlijke klap gekregen. Vergeleken met vorig jaar is maar liefst de helft minder vierkante meters kantoorruimte verhuurd of verkocht. Opvallend is dat voornamelijk grotere kantoorgebruikers terughoudend waren, terwijl de dynamiek in het kleinere segment groeide.

Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2021 van Frisia Makelaars (partner in Dynamis).

Grote bedrijven stellen huisvestingsbeslissing uit

In 2020 is op de Haagse kantorenmarkt ruim 72 duizend m² kantoorruimte in gebruik genomen, een forse afname vergeleken met de 137 duizend m² uit 2019. De terugval is veroorzaakt door de afwachtende houding van grote kantoorgebruikers. Met name voor grote bedrijven kunnen de effecten van meer thuiswerkers een sterke impact hebben op de toekomstige ruimtebehoefte. De afwachtende houding blijkt ook uit de cijfers, bijna de helft minder transacties vonden plaats in het segment boven de 1.000 m². De vraag naar kantoren groter dan 2.500 m² is zelfs met driekwart afgenomen

Kleinere transacties bepalen de kantoordynamiek

Kleinere bedrijven hebben daarentegen meer transacties gerealiseerd in 2020 dan in het voorgaande jaar. De transacties van ruimtes tussen de 250 en 500 m² zijn met bijna een tiende toegenomen. Het MKB is daarmee verantwoordelijk voor een groter aandeel van de dynamiek op de kantorenmarkt dan in 2019.

Het gehele rapport is te downloaden via, Rapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2021

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie