Ophef over fikse verhoging van erfpachtcanon in Den Haag

Geschreven door Edwin Rosenbrand op 28 april 2023

Recentelijk heeft de gemeente Den Haag voor flink wat ophef gezorgd met haar besluit om de erfpachtcanon in de stad bij nieuwe erfpachtcontracten fors te verhogen. Veel huiseigenaren worden hierdoor opgezadeld met exorbitante kosten, die zij niet kunnen dragen. Het is daarom belangrijk om deze kwestie nader te bekijken en te begrijpen wat de gevolgen zijn van deze verhoging.

Erfpacht is een vorm van grondgebruik waarbij de grondeigenaar het eigendom behoudt, maar de erfpachter het recht krijgt om de grond te gebruiken. De erfpachter betaalt hiervoor jaarlijks een bedrag, canon genoemd, aan de grondeigenaar, in dit geval de gemeente Den Haag. De hoogte van dit bedrag wordt aan de hand van een aantal factoren, zoals de waarde van de grond, de marktrente en locatie bepaald.

Eind 2021 heeft de gemeente Den Haag op basis van een Europese aanbesteding een viertal onafhankelijke bureaus aangesteld voor de taxatie van de grondwaarde. Drie van deze bureaus komen van buiten de Haagse regio en hanteren een andere interpretatie van waarderen wat heeft geleid tot fiks hogere grondwaarde. De erfpachtcanon die wordt vastgesteld op basis van die hogere grondwaarde heeft geleid tot explosieve kostenstijging voor huiseigenaren die gebruikmaken van erfpachtgrond. In diverse wijken waar de erfpachtcontracten recent of binnenkort expireren, zijn verhogingen van een paar tientjes per jaar naar duizenden euro’s geen uitzondering. Sommige erfpachters hebben aangegeven dat zij hierdoor in financiële problemen komen, omdat de maandlasten niet meer op te brengen zijn.

Na diverse vragen in de gemeenteraad door bezorgde raadsleden heeft de wethouder die verantwoordelijk is voor dit beleid aangegeven het te begrijpen dat de huiseigenaren geschrokken zijn van de gigantische stijging, maar wijst naar de markt. In een reactie heeft hij toegezegd in gesprek te gaan met de bewoners. Ook beloofde hij mensen die in de financiële problemen komen te helpen met bijvoorbeeld betalingsregelingen. Maar de regels veranderen, zoals in de gemeenteraad een aantal partijen bijvoorbeeld een plafond aan de canonstijgingen willen stellen, kan niet, zegt hij. 'We moeten iedereen in de stad hetzelfde behandelen', zei hij. 'En de rekenmethode voor het vaststellen van de canon is al jaren hetzelfde. Die hebben we met z’n allen vastgesteld. Maar nu worden de gevolgen extra gevoeld, omdat contracten die al 75 jaar golden aflopen.' Maar de markt is niet meer dezelfde als 75 jaar geleden, aldus de wethouder, en de grond is duurder geworden. Bovendien steeg de rente het afgelopen jaar flink. 'De stijging is fors en ik snap dat mensen daarvan schrikken, maar aan de andere kant hebben de bewoners heel lang relatief goedkoop kunnen wonen.’

Veel huiseigenaren zijn echter van mening dat deze verhoging buitenproportioneel is en dat de gemeente haar verantwoordelijkheid niet neemt. Zij voelen zich gedupeerd en vinden dat de gemeente hiermee haar eigen inwoners benadeeld. Inmiddels zijn diverse meldpunten door raadsleden geopend om specifieke casussen te melden. Binnenkort wordt de discussie in een commissievergadering in de gemeenteraad vervolgd.

Mocht u zelf te maken hebben met een aflopend erfpachtcontract of vragen hieromtrent hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor informatie.

Bron Omroep West, DHC

Ophef over fikse verhoging van erfpachtcanon in Den Haag
Edwin Rosenbrand
Neem contact op met Edwin

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Is dit het kantelpunt?

Is dit het kantelpunt?

Deze vraag krijgen wij met enige regelmaat gesteld door zowel kopers als verkopers die wij begeleiden met ons kantoor. Aankoopklanten die de verwachting...
Bekijk overzicht