De Woningmarkt in Nederland en Haaglanden: Een Trendbreuk met Toenemende Krapte

Geschreven door Joosje van Vliet op 26 juli 2023

De woningmarkt in Nederland en met name in de regio Haaglanden heeft een opvallende wending genomen. Tegen de voorspellingen in is er sprake van een opleving, zowel in de bestaande koopmarkt als in de nieuwbouwmarkt. Deze positieve ontwikkeling wordt bevestigd door de recente cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en haar dochteronderneming Brainbay over het tweede kwartaal van 2023.

In het tweede kwartaal van dit jaar hebben NVM-makelaars meer dan 34.000 bestaande koopwoningen verkocht, wat neerkomt op een stevige stijging van 20% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. De mediane verkoopprijs van een bestaande woning is gestegen naar € 410.000,-, een milde toename van 2,8% in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het aanbod van te koop staande woningen is met 29% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal, maar door de toegenomen transacties is de keuze voor consumenten juist afgenomen. Hierdoor neemt de krapte op de koopwoningmarkt weer toe. Bekijk hier de NVM analyse van de Woningmarkt van het 2é kwartaal van 2023.

Ook de nieuwbouwmarkt vertoont meer dynamiek. In het tweede kwartaal van 2023 zijn ruim 4.500 nieuwbouwwoningen en kavels verkocht, een toename van 12% vergeleken met het voorgaande kwartaal. De mediane verkoopprijs van een nieuwbouwwoning bedraagt nu € 468.000,-, wat een lichte daling is van 1,2% ten opzichte van het eerste kwartaal. Het aanbod van nieuwbouwwoningen is dit kwartaal gestegen naar 20.000 woningen, wat een stijging van 16% betekent ten opzichte van het vorige kwartaal.

Deze hernieuwde dynamiek op de woningmarkt is goed nieuws voor zowel kopers als verkopers. Kopers krijgen weer meer kansen en tonen meer vertrouwen in de woningmarkt, mede door de positieve loonontwikkeling en de sterke economie. Nieuw aangeboden woningen vinden in alle prijsklassen sneller een nieuwe eigenaar. Het aantal bezichtigingen neemt toe en er is een stijging te zien in het aantal overbiedingen op woningen. Deze signalen wijzen erop dat het een goed moment is om je woning te koop aan te bieden als je dit overweegt.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de balans tussen vraag en aanbod nog niet is hersteld. De krapte-indicator is in het tweede kwartaal weer gedaald, wat betekent dat de vraag naar woningen nog steeds groter is dan het aanbod. Het is van belang dat alle betrokken partijen samenwerken om de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten voort te zetten en deze af te stemmen op de lokale vraag. Alleen op die manier kunnen we een passend antwoord bieden op de grote vraag naar woningen.

Ook in de regio Haaglanden zijn vergelijkbare trends te zien. In de gemeente Den Haag is het aantal verkochte woningen in het tweede kwartaal van 2023 met 7,9% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In Delft zijn er 19,2% meer woningen verkocht dan in het voorgaande kwartaal. De Gemeente Westland laat een prijsdaling zien van 4,7%, terwijl het aantal verkopen in Rijswijk met 42,4% is toegenomen. Wassenaar daarentegen laat een prijsdaling zien van 12,1%. Zoetermeer heeft een stijging van 24,1% in het aantal verkochte woningen en Leidschendam-Voorburg noteert een stijging van 46,1%. Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland hebben ook een toename van het aantal verkochte woningen gezien, respectievelijk 35,5% en 29,9%. Klik hier om het marktoverzicht van Regio Den Haag te bekijken.

Hoewel de cijfers in de regio Haaglanden overeenkomen met de landelijke trend, vormt de toenemende krapte een bedreiging voor de bestaande woningmarkt. Het is belangrijk om te beseffen dat veranderingen in de woningmarkt moeilijk te voorspellen zijn. Voorspellingen over toekomstige marktontwikkelingen moeten met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd, gezien de maatschappelijke gevolgen die deze voorspellingen met zich mee kunnen brengen.

Kortom, de woningmarkt in Nederland en de regio Haaglanden vertoont een positieve trend met een opleving in zowel de bestaande koopmarkt als de nieuwbouwmarkt. De hernieuwde dynamiek biedt kansen voor zowel kopers als verkopers, maar de krapte op de woningmarkt blijft een uitdaging. Het is belangrijk dat alle betrokken partijen blijven samenwerken om de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten af te stemmen op de lokale vraag en zo een duurzame oplossing te bieden voor de toenemende vraag naar woningen.

De Woningmarkt in Nederland en Haaglanden: Een Trendbreuk met Toenemende Krapte
Rudi van Wechem
Neem contact op met Rudi

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De Mares webinar komt steeds dichterbij!

De Mares webinar komt steeds dichterbij!

De exclusieve Mares Webinar vindt op 10 April plaats . De online bijeenkomst biedt u de kans om uitgebreid geïnformeerd te worden over deze...
Hypotheekrente fors gedaald! Laagste rente 3,3%!

Hypotheekrente fors gedaald! Laagste rente 3,3%!

De hypotheekrente is momenteel erg laag. Dit is een goed moment om een hypotheek af te sluiten of om uw huidige hypotheek over te sluiten. De laagste rente voor 5 jaar vast is momenteel...
Bekijk overzicht