Scheiden: hoe moet het met de financiën?

Geschreven door Rik van Eeden op 17 mei 2024

Gaat u scheiden? Dat is heel vervelend. Voor alle partijen is het een moeilijke en vooral emotionele situatie. Daardoor ontstaan ook vaak veel problemen. Beide partijen reageren heel emotioneel omdat de toekomst onzeker is. Er zijn veel zaken die geregeld moeten worden en vooral het financiële plaatje is daarbij belangrijk. Wij hebben een aantal belangrijke zaken, waarmee u rekening moet houden, op een rijtje gezet.

rik
Na een jarenlange relatie, het samenwonen of zelfs een huwelijk, zijn jullie financiën helemaal met elkaar verweven. Allereerst is het belangrijk om deze financiën te ontwarren en los van elkaar te halen. Dit kan een flinke klus zijn. Zeker omdat jullie uitgavenpatroon is gebaseerd op twee inkomens. De lasten zullen na jullie scheiding toenemen omdat woonlasten en andere kosten niet meer gedeeld kunnen worden. Daarbij komen er ook nog verhuis- en inrichtingskosten om de hoek kijken. Hier moet u zeker rekening mee houden.

Eigen woning of huren?
Hebben jullie samen een woning gekocht? Dan zal er gekeken moeten worden of één van jullie het huis kan kopen. De hypotheeklasten moeten worden overgenomen en de partner moet uitgekocht worden. Goed advies is hierbij zeer belangrijk. Wanneer u samen een huis huurt dan is de situatie gemakkelijker. Er moet dan alleen bepaald worden wie het huurhuis overneemt en wie er gaat verhuizen. Dit kan natuurlijk een grote discussie opleveren, zeker wanneer een ander huurhuis moeilijk te vinden is.

Pensioen
Het verdelen van het opgebouwde pensioen tijdens uw relatie moet u zelf regelen. Wanneer u een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft, dan hebben jullie beide recht op het opgebouwde pensioen. Woonde u samen? Dan is het afhankelijk van wat er in het samenlevingscontract is opgenomen.

Belastingen
Uiteraard heeft scheiden ook gevolgen voor uw belastingen. De hypotheekrenteaftrek verandert, maar ook diverse toeslagen veranderen. Zo kan het zijn dat u juist recht heeft op bepaalde toeslagen waar u eerst geen recht op had. Het is belangrijk om dit snel en goed te regelen, zo voorkomt u dat er grote bedragen terugbetaald moeten worden. Heeft u vragen? U kunt altijd contact opnemen met de Belastingdienst.

Kinderen
Heeft u samen minderjarige kinderen? In dit geval moet er een ouderschapsplan gemaakt worden. Hierin staan onder andere afspraken over de kinderalimentatie. Wanneer er kinderen betrokken zijn bij de scheiding dan is het belangrijk om een specialist te raadplegen. Een specialist kan de situatie beter overzien en gemakkelijker beslissingen nemen in het belang van de kinderen.

Het is ook nog mogelijk dat er partneralimentatie betaald moet worden. Dit ligt aan de beide inkomens en de verdeling hiervan. Een expert kan u hier goed bij helpen en duidelijke afspraken maken.

Verzekeringen na een scheiding
Gaat u scheiden? Dan is het handig om een afspraak te maken met een verzekeringsadviseur van Frisia Verzekeringen. Ook uw verzekeringen moeten aangepast worden naar de nieuwe situatie. Denk bijvoorbeeld aan de schadevrije jaren bij een autoverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering voor de kinderen. Maak een afspraak, wij staan voor u klaar.

 Scheiden: hoe moet het met de financiën?
Rik van Eeden
Neem contact op met Rik

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
NVM Open Huizen Dag; Hoe bezichtig ik een woning?

NVM Open Huizen Dag; Hoe bezichtig ik een woning?

Zaterdag 5 oktober is het weer zover: de Open Huizen Dag. Dit evenement biedt de unieke kans om in één dag meerdere woningen te bezichtigen zonder vooraf een afspraak te hoeven...
Prinsjesdag 2024: nieuwe plannen voor de woningmarkt?

Prinsjesdag 2024: nieuwe plannen voor de woningmarkt?

Eergisteren was het weer zover: de Koning sprak op Prinsjesdag de Troonrede uit, een traditie die elk jaar begint met de woorden "Leden van de Staten-Generaal". Ook werden de...
Bekijk overzicht