Singles Day: Een huis kopen als alleenstaande? Zo doe je dat!

Geschreven door Joosje van Vliet op 11 november 2024

Op 11 november vieren we wereldwijd Singles Day, een dag die draait om jezelf, als single, in het zonnetje zetten en genieten van het leven. Wij kunnen ons voorstellen dat je op deze dag je niet alleen aan cadeaus of kortingen denkt, maar ook juist aan een grotere stap: het kopen van je eigen huis? Veel singles denken dat het haast onmogelijk is om als alleenstaande een woning te kopen. Maar wees gerust: het kan zeker! In deze blog bespreken we de financiële en hypotheekaspecten waarmee je rekening moet houden, zodat je ook als single de stap naar een koophuis kunt maken.

Welke hypotheekopties zijn er voor alleenstaanden?
Als single heb je misschien niet hetzelfde budget als een koppel met twee inkomens, maar dat betekent niet dat je geen hypotheek kunt krijgen. De meest populaire keuze is de annuïteitenhypotheek. Hierbij betaal je zowel rente als aflossing, waardoor je hypotheek in 30 jaar volledig wordt afgelost. Daarnaast is een interessante optie voor singles, het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit biedt verschillende voordelen:

  • Lagere rente: Hypotheekverstrekkers bieden vaak een lagere rente aan bij NHG-hypotheken omdat het risico voor hen kleiner is.
  • Extra zekerheid: Mocht je werkloos of arbeidsongeschikt raken, dan helpt NHG om de kosten op te vangen.
  • Goed nieuws voor 2025: De NHG-grens wordt verhoogd naar €450.000,-. En als je investeert in verduurzaming van je woning, kan deze grens zelfs nog hoger liggen. Dit betekent dat je als single meer keuze hebt op de woningmarkt.

Kleine noot: je betaalt tot en met 34 jaar geen overdrachtsbelasting (normaal 2%) bij het kopen van je eerste woning.

Belangrijke financiële aandachtspunten voor singles
Bij het kopen van een huis als single zijn er enkele belangrijke financiële zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Vereniging van Eigenaren (VvE): Is er een VvE en hoe hoog zijn de maandelijkse bijdragen?
  • Erfpacht: Staat het huis op erfpachtgrond? Dan betaal je jaarlijks een canon. Check hoeveel deze kosten zijn en of deze vastliggen.
  • Energielabel: Een huis met een hoger energielabel (A of B) betekent lagere stookkosten. Zeker de moeite waard om op te letten!
  • Parkeerkosten: Heeft de woning een eigen parkeerplaats of moet je apart een vergunning aanvragen?

Hoe zorg je voor betaalbare maandlasten?
Als alleenstaande wil je natuurlijk dat je maandlasten betaalbaar blijven, maar wat als je een hoger risicoprofiel hebt, bijvoorbeeld omdat je als freelancer werkt of een tijdelijk contract hebt? Hier zijn enkele tips om de kosten binnen de perken te houden:

  • Toekomstmogelijkheden: Denk goed na over je inkomenszekerheid en carrièrepad. Een salarisverhoging binnen zes maanden kan je leenbedrag vergroten.
  • Spaargeld: Hoe meer eigen geld je kunt inleggen, hoe lager je maandlasten. Een eigen inbreng van bijvoorbeeld 10% kan een groot verschil maken.
  • Verzekeringen: Overweeg aanvullende verzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering, zodat je je hypotheek kunt blijven betalen als je tijdelijk zonder inkomen zit.

Tips om je leenbedrag te vergroten
Wil je als single je maximale leenbedrag verhogen? Hier zijn enkele slimme strategieën:

  • Starterslening: Sommige gemeenten bieden een starterslening aan. Dit is een extra lening bovenop je hypotheek, vaak tegen gunstige voorwaarden.
  • Schenking van ouders: Ouders kunnen jaarlijks belastingvrij een bedrag schenken voor de aankoop van een woning. Ook kunnen zij meetekenen op de hypotheekakte, waardoor je leencapaciteit stijgt.
  • Duurzame woning: Een woning met een goed energielabel kan vaak een hogere hypotheek rechtvaardigen. Dit komt doordat je energiekosten lager zullen zijn, wat gunstig is voor je besteedbaar inkomen.

Mogelijke risico's
Het kopen van een huis als single brengt bepaalde risico’s met zich mee. Wat als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt? Of als je te maken krijgt met onverwachte kosten? Hier zijn een paar manieren om je hiertegen te beschermen:

  • Werkloosheid of arbeidsongeschiktheid: Sluit een passende verzekering af, zoals een werkloosheidsverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit biedt extra zekerheid mocht je inkomsten wegvallen.
  • Noodfonds: Zorg dat je een financiële buffer hebt voor onverwachte kosten, zoals reparaties of het vervangen van huishoudelijke apparaten.
  • Onderzoek de markt: Voordat je een huis koopt, is het slim om goed onderzoek te doen naar de buurt en marktwaarde van vergelijkbare woningen. Dit helpt je om een verstandige aankoopbeslissing te maken.

Het is dus zeker mogelijk om als single een huis te kopen. Het vraagt misschien om wat extra voorbereiding en een kritische blik op je financiën, maar met de juiste hypotheekopties en slimme keuzes kun je als alleenstaande een succesvolle aankoop doen. Singles Day kan de perfecte dag zijn om die eerste stap te zetten richting je eigen droomhuis!

Heb je vragen over je mogelijkheden als single op de woningmarkt? Neem contact op met een hypotheekadviseur van Frisia Hypotheken en ontdek wat jij kunt doen om je woonwensen waar te maken.

Singles Day: Een huis kopen als alleenstaande? Zo doe je dat!
Kees de Bruyn
Neem contact op met Kees

Ontdek het diverse woningaanbod bij Frisia Makelaars

Bent u op zoek naar uw droomwoning? Bij Frisia Makelaars bieden we een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan woningen die perfect bij uw wensen passen. Onze deskundige makelaars staan klaar om u te begeleiden en te helpen bij het vinden van de ideale woning die aansluit bij uw levensstijl en behoeften.

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Woningmarktmonitor bestaande bouw 2025

Woningmarktmonitor bestaande bouw 2025

Frisia Makelaars, partner in Dynamis, weet wat er speelt in alle vastgoedmarkten, in alle segmenten en tot op lokaal niveau. Dynamis Research & Consultancy, het datagedreven kenniscentrum...
Wie wil er nu geen kantoor in zo’n fijne en groene woonstad als Den Haag

Wie wil er nu geen kantoor in zo’n fijne en groene woonstad als Den Haag

De vastgoedmarkt in Den Haag staat volop in de belangstelling. Tijdens de Haagse Vastgoedweek deelden Jorg Olie en Rudie van Wechem van Frisia Makelaars hun visie op de toekomst van kantoren in...
Bekijk overzicht