Transparantie is key!

Geschreven door Joosje van Vliet op 3 januari 2023

Het koop- en verkoopproces is geen gemakkelijke fase. Wij snappen dat u dan vol onzekerheden zit. Daar gaat nu verandering in komen.

Uit gesprekken met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM), VBO, Vastgoedpro en de Vereniging Eigen Huis is samen het verbeterplan ‘Vertrouwen in het koopproces’ opgesteld en op 16 februari 2022 ondertekend. Het verbeterplan is opgesteld naar aanleiding van de overspannen koopwoningmarkt.

In het verbeterplan staan gemaakte afspraken die zich richten op het vergroten van het vertrouwen in een eerlijk en transparant koopproces voor consumenten. NVM, VBO en Vastgoedpro voeren daarom een biedlogboek in, vullen hun gedragscodes aan en openen een meldpunt.

Wat is het biedlogboek?
In principe is het biedlogboek een digitaal overzicht waarmee u het gehele biedingsproces van een woning kunt volgen. Het biedlogboek geeft 3 zaken weer:

  • De tijd dat de bieding is uitgebracht
  • De prijs
  • Of er voorwaarden zijn

Echter, dit als kandidaat-koper inzien, is alleen mogelijk na de bedenktijd van het gekozen bod of de ontbindende voorwaarden. Dus niet tijdens het biedproces.

1 januari 2023 is het biedlogboek door de NVM ingevoerd. Frisia Makelaars is trots om te vermelden dat ook wij, als NVM-kantoor, hiermee gaan werken. Wij werken met MOVE en hierin kunnen kandidaat-kopers hun bieding uitbrengen, met toestemming van makelaars. Na het biedingsproces kunnen de verkoper en alle geïnteresseerden die hebben meegedaan een overzicht van alle biedingen opvragen. Hierdoor is het proces veel inzichtelijker en proberen wij zo transparant mogelijk onze dienst te verlenen.

Meer lezen over dit onderwerp? Bekijk:

Rijksoverheid. (2022). Verbeterplan Vertrouwen in het koopproces. In rijksoverheid.nl. https://open.overheid.nl/repository/ronl-805a3002904cd1835bb410e5f3754289ad671fe1/1/pdf/verbeterplan-vertrouwen-in-het-koopproces.pdf

Van der Lee, M. (2022, 28 juni). NVM, VBO en Vastgoedpro maken makelaardij transparanter. NVM.nl. https://www.nvm.nl/nieuws/2022/makelaardij-transparanter/

Van der Lee, M. (2021, 7 december). NVM lanceert vernieuwd online biedplatform voor woningen. NVM.nl. https://www.nvm.nl/nieuws/2021/nvm-lanceert-vernieuwd-online-biedplatform-voor-woningen/

Transparantie is key!
Ronald Plomp
Neem contact op met Ronald

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Frisia Makelaars: Weer aanwezig op de Regionale Woonbeurs Den Haag

Frisia Makelaars: Weer aanwezig op de Regionale Woonbeurs Den Haag

De Regionale Woonbeurs Den Haag is terug! En wij, Frisia Makelaars, zijn zoals vanzelfsprekend weer op de Woonbeurs...
Frisia Makelaars in Frisia Verzekeringen Magazine

Frisia Makelaars in Frisia Verzekeringen Magazine

Statig gebouw, toegankelijk kantoor: Frisia Makelaars blijft vertrouwen wekken in regio Haaglanden. In het meest recente nummer van het magazine van Frisia Verzekeringen een artikel te...
Bekijk overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie