Woontorens KJ plein in 2023 in aanbouw

Geschreven door Robert Kuiper op 11 mei 2023

Wie per trein via het Centraal Station Den Haag binnenkomt en het station uitloopt, heeft de afgelopen jaren niet echt een fraai stadsentree mogen hebben. Na de realisatie onder het plein van de op één na grootste fietsenstalling van Nederland waar zo’n 8.000 fietsenplekken gerealiseerd zijn, is het de afgelopen jaren er niet mooier op geworden door de aanwezigheid van de bouwhekken wachtend op de bouw van onder andere appartementen op het plein. Hier komt in 2023 na jaren verandering in.

De projectontwikkelaar OCKJ bestaande uit Synchroon en Amvest hebben op het KJ plein circa 350 woningen ontwikkeld variërend in grootte van 47 m² tot 200 m² en commerciële ruimten. Frisia Makelaars weet dat het woningbouwprogramma zal bestaan uit huurwoningen in zowel het sociale segment als vrije sector en zo’n 100 koopappartementen. Het project bestaat uit twee torens van 90 meter hoog welke door middel van een lager tussenstuk met elkaar verbonden zijn waardoor er een soort “vallei” tussen de torens ontstaat. Het ontwerp is van architectenbureau Powerhouse Company uit Rotterdam.

De eerste plannen voor deze locatie dateren alweer van zo’n twintig jaar geleden. Dit maakt deze ontwikkellocatie één van de langslopende projecten in Den Haag. In de zomer van 2022 was er zicht op de realisatie van het project. Echter trok de bouwer op het laatste moment zich terug vanwege de onzekerheid op de bouwmarkt. Door de oorlog in de Oekraïne waren de bouwkosten zeer schommelend en daardoor de risico’s niet goed in te schatten.

Huidig wethouder Van Asten liet het er echter niet bijzitten en is in gesprek gegaan met de bouwer om te onderzoeken waar een oplossing gevonden kon worden om toch tot realisatie van dit langlopende project over te kunnen gaan. Die is gevonden in een bijdrage van de gemeente van maximaal drie miljoen euro. Dit bedrag is nodig vanwege de gestegen bouwkosten van de afgelopen jaren. Als voorwaarde vanuit de gemeente is wel gesteld dat de gelden pas na een jaar bouwen beschikbaar komen. De bouwer investeert zelf ook nog drie miljoen waardoor de realisatie doorgang kan vinden.

De realisatie van het project start eind 2023 en de verkoop van de koopappartementen door Frisia Makelaars staat gepland voor najaar 2023 waarbij de verwachte oplevering van het project eind 2026 verwacht wordt. De gemeente Den Haag krijgt hiermee eindelijk haar verdiende stadsentree.

Wilt u meer informatie over het project of heet u interesse in een woning? Neem contact op met Frisia Makelaars. We helpen u graag verder.

Woontorens KJ plein in 2023 in aanbouw
Robert Kuiper
Neem contact op met Robert

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
De gemeente als huurbaas

De gemeente als huurbaas

De gemeente Rijswijk neemt onorthodoxe maatregelen in de strijd tegen het woningtekort in haar gemeente. In juni heeft de gemeenteraad ingestemd met het oprichten van een woonfonds voor het...
Bekijk overzicht